Iga, de nem rabiga

 Szépen csordogálunk a télbe. Volt már némi hó is, igaz hideg még nincs, de tél tábornok seregei már készülődnek. Ebbe a szürke reggelekre ébredő készülődésekbe még a választási kampány sem zavar bele, nagyon csendes, vagy csak én nem hallom, mindenesetre a szavazz rám, majd én jól megképviselem az érdekeidet cédulák még jönnek. Talán van pár újonnan létrejött és áprilisban semmivé foszló pártlap, de ezek elkeverednek a reklámújságokkal és ott végzik olvasatlanul, ahol azok. Mindegy is, unalmas ez a demokrácia, csak az nyerhet a választáson, aki indul, így nem sok izgalom marad. Szerintem jobb lenne, ha kisorsolnák.

Képzeljük el, Kisalföldi József ül a kocsmában, éppen azon gondolkodik, hogy honnan tudna még egy fröccsnyi pénzt összetarhálni, amikor egyszer csak megindul felé a kocsma népe s vele a fröccsözön, Józsikám gratulálunk, te lettél az országgyűlési képviselő körzetünkben. Tetszik az ötlet, de ebben a szép időben nem indulok el alkotmányt módosítani, inkább meditálok egy kicsit, vagy sokat, majd kisorsolja ezt is, akinek az a dolga.

jóga

Apropó meditálni! Ha már ilyen szépen lerendeztem a demokráciát fentebb, adok néhány életvezetési tanácsot is azoknak, akik még nem kattintottak tovább. Amit ajánlani fogok, az pedig a jóga. Én személy szerint 12 éves korom óta űzöm. Akkoriban volt egy lágyéksérvem, és emlékeztem rá, olvastam valahol, hogy vannak gyakorlatok, amelyek elmulasztják. Mentem is a könyvtárba és megtaláltam az egyetlen jóga könyvet, kikölcsönöztem és csináltam szorgalmasan azt a pár tartást, amely azt ígérte, elmúlik a sérvem.

Mivel sokat olvastam, naponta órákat is eltöltöttem olvasás közben ezekben a pózokban, és egy év után a sérvnek nyoma se volt. Aztán mint afféle fiatal, más aktívabb testgyakorlásokba kezdtem: súlyzóztam, futottam, stb. mígnem huszonévesen egy rossz emelés nyomán kaptam egy lumbágót. A legkülönbözőbb helyzetekben nyilallt a derekamba a bénító fájdalom. Pár hét szenvedés után eszembe jutott régi megmentőm, vettem is gyorsan egy jóga könyvet és szorgalmasan gyakorolni kezdtem a gerinc- és deréknyújtó gyakorlatokat, és a lumbágónak fél év után nyoma sem volt.

A jóga azt jelenti, igába hajtani, de ez egy olyan iga, amelyben jól érzi magát az ember…

A lecke jó volt, azóta sem hagytam abba a gyakorlást. Megtanultam az egyre nehezedő gyakorlatokat, de a meditációban valahogy csak nem jött a várt áttörés. Aztán rájöttem, az én közép-európai életmódom nem alkalmas arra, hogy a hagyományos meditációs gyakorlatokban eljussak valahová, fél óra gyakorlás után nincs még egy órányi idő arra, hogy ráérezzek a lényegre. Ezért sokáig csupán az ászanákat és a légzőgyakorlatokat végeztem, míg elért hozzám is az agykontroll. Megtanultam és megéreztem, hogy az agykontroll csupán egy rövidebb út, és ha már tudja az ember, akkor lótuszülésben is tudja, sőt a megfelelő légzőgyakorlatokkal még segít is az agynak ráhangolódni, aztán számolás öttől egyig és a kör bezárult, megtaláltam, amit kerestem.

Reggelenként jóga napüdvözlet, ez csak öt perc, de aranyat ér, esténként pedig néha csak néhány gyakorlat, néha fél óra, mikor mennyire van idő.

Soha nem késő elkezdeni, de ehhez türelem kell, amiből persze általában a legkevesebb van, de nincs mit tenni, a jóga azt jelenti, igába hajtani, de ez egy olyan iga, amelyben jól érzi magát az ember, még akkor is, ha éppen nem nyer a választási sorsoláson.

Post navigation