Ne nézz fel!

 

Az emberiségen,

mely rendjét nem ismeri,

van-e Isten együgyűn kérdezi,

de nem kételkedik egy főtt sonkában,

egy marék rongyban, sem egy nő farában:

ki tud segíteni?

Weöres Sándor

A címet és részben a témát is, az egyik online tv csatorna legnézettebbnek mondott filmjétől kölcsönöztem. A film lényege, hogy két csillagász felfedez egy, a Föld felé száguldó üstököst, próbálják elmagyarázni mi várható, a többiek pedig teszik, amit szoktak, a média eleinte felkapja, de csak, mint két hóbortos kitalációját, a politikusok először nem akarnak vele semmit kezdeni, aztán próbálnak valami előnyre szert tenni általa, az üzletemberek pedig, mi mást, üzletet próbálnak csinálni belőle. Telik az idő, már szemmel is látható a közelgő veszedelem, ekkor megszületik a címadó jelszó: Ne nézz fel! A film maga se nem jó, se nem rossz, ám remekül megmutatja kifordított világunk képmutató ürességét.

Űrhajózás, Világegyetem, Hely, Nasa, Csillagászat, Ég

Mert minek is néznénk fel? Miért kellene látnunk, ha nem is a valóságot, de annak legalább valami halvány mását. Miért kellene azt hinnünk, hogy bármiért is felelősek vagyunk. Miért kellene látnunk a saját hibáinkat, mikor a másokéból is csak annyit látunk, amennyit szétszóródó figyelmünk folyton rezgő kaleidoszkópjában megláthatunk.

Ne nézz fel a képernyőről, ha azt olvasod, betiltották a műanyag szívószálat. Ne nézz fel, mert akkor esetleg megkérdezheted: Egyáltalán miért is volt? Ne nézz fel, mert akkor azt is megláthatod, hogy a szívószál helyett, immár maszk lebeg a tenger hullámain.

Ne nézz fel, mert akkor megtudod, mennyi energia megy el arra, hogy szórakoztasson minket. Mennyi tudás, nyersanyag, munka van abban, hogy bármerre jársz, ha unatkozol, megnézhess valakitől egy idióta videót, amit olyasvalaki gyártott, aki nem egy videofelvevőt nem tudna egyedül megtervezni, de talán még tüzet sem tudna gyújtani valahol az erdő szélén gyufa, vagy öngyújtó nélkül, pedig erre az ember amúgy már több tízezer éve képes.

Ne nézz fel, mert akkor megláthatod, na nem a közelgő üstököst, mert nem az fog elpusztítani minket, hanem az unalmat, mely a többséget arra készteti, hogy felesleges idejét, felesleges dolgokkal töltse, olyanokkal melyek sem szellemét, sem lelkét, de még csak a testét sem erősítik.

Ne nézz fel, mert amit látnod kellene azt felnézés nélkül is megláthatod. Ha rengeteg idődből, amikor a semmin pörögsz, idióták bejegyzéseit olvasod, vagy videóid nézed, valamennyit arra fordítanál, hogy elgondold, micsoda nevetséges végzetet szabtunk magunkra.

Ne nézz fel, mert akkor látni fogod, hogy ezen a végzeten, nem segít az sem, ha szelektíven gyűjtöd a koszt, ha elektromos autóval közlekedsz, ha napelemről nézed, amit nézni nem érdemes. Nem kell felnézned ahhoz, hogy tudd, csak az segít majd, ha már nem létezel.

Post navigation