Kánaán

Végre elérkeztünk az intellektuális Kánaánba. Magyar földön valószínűleg (bár erről megbízható adataim nincsenek), még soha annyi könyv nem fogyott, mint mostanában.
Olvas az ország, örvendezhetnénk s meg is tesszük, mert mi ez, ha nem fényes bizonyítéka annak, hogy magas kultúrával rendelkező nép vagyunk.
Kaposvár-20131229-00947Belépve egynémely olyan könyvesboltba, ahol nem törődvén a műfajokkal szerző szerint ABC sorrendben, katonás rendben sorjáznak a könyvek A-tól Z-ig, érdekes dolgokat fedezhetünk fel. Nos, egy ilyen boltban az ember azonnal megérzi, hogy bent vagyunk a fősodorban, együtt menetelünk az egyetemes kultúra nagyjaival.
Illusztrációként, íme néhány önkényesen kiragadott részlet a névsorból: Bayer, Becket, Broch, Farkasházy, Faulkner, Flaubert, France,Hasek, Havel, Havas, Heine, Hemingway, Hrabal, Jáksó, James, Joyce, Kafka, Keats, Kerouac, Kende, Kundera, La Fontaine, Lao Ce, Lawrence, Lem, Livius, London, Lovas. Ízelítőnek ennyi. Szédítő, s minderre egy találkozás döbbentett rá.
A minap egy régi ismerősömmel találkoztam. Ő tudván, az olvasás legkedvesebb elfoglaltságom, így üdvözölt: ” Szia! Olvastad a Viktort?” Értetlenségemet látva folytatta: ” A Kende könyvét, a legnagyobb siker, feltétlen el kell olvasnod!” Mondtam éppen Koestlertől olvasom A teremtést, közben mellé jó szokásként desszertnek immár harmadszor Brochtól a Vergilius halálát csipegetem, de ha végzek feltétlen elolvasom. Nézett rám furcsán aztán témát váltott: ” Mit szólsz hozzá, hogy ezek mindent lenyúlnak?” Ki? A Koestler meg a Broch?- kérdeztem vissza, sietve búcsúzott.
Én pedig befordultam az első könyvesboltba és szembesültem saját szégyenemmel. Nem tudtam, fogalmam sem volt róla, hogy Hasek, Havas, Hemingway., hogy Kafka, Kende , Kundera egy polcon található. Olyan ez, mint a hóvakság az ember összekeveri a hóembert a hótorlasszal, s míg bölcsen filozofálgat, elolvas mellette az ország, s betűk hátán besuhan Európába.

Post navigation

Hozzászólások

  1. 斜械褋褕芯胁薪褘泄 泻芯屑锌谢械泻褌 斜械谢褜褟 斜械蟹 泻芯褋褌芯褔械泻 137

    泻芯褕械谢褢泻 褔械褉械褕薪褟 斜芯谢褜褕芯泄 锌褍谢谢 邪锌 褕芯泻芯谢邪写薪芯谐芯 褑胁械褌邪卸械薪褋泻懈械 褌褍褎谢懈 谢芯写芯褔泻懈 2018 谢械褌芯 芯褋械薪褜 薪芯胁褘泄 锌谢褞褋 褉邪蟹屑械褉褘懈薪褌械褉薪械褌 屑邪谐邪蟹懈薪 写芯屑邪褕薪械泄 芯写械卸写褘泻褍锌懈褌褜 写械褌褋泻邪褟 胁褟蟹邪薪薪邪褟 写械屑懈褋械蟹芯薪薪邪褟 褕邪锌泻邪 胁 屑邪褉懈褍锌芯谢械 芯褌 泻芯屑锌邪薪懈懈 薪邪褕邪 褉邪写芯褋褌褜 懈薪褌械褉薪械褌 屑邪谐邪蟹懈薪 褌芯胁邪褉芯胁 写谢褟 写械褌械泄

  2. adidas speed rugby boots

    褌芯谢褋褌芯胁泻邪 off white 褑械薪邪褌褍褎谢懈 fashion 卸械薪褋泻懈械 斜械谢褘械 37 24.2 褋屑蟹懈屑薪械械 卸械薪褋泻芯械 锌邪谢褜褌芯 锌褍褏芯胁懈泻卸械褋褌泻懈泄 斜褉邪褋谢械褌 swarovski 褋 泻褉懈褋褌邪谢谢邪屑懈 swarovski