Kánaán

Végre elérkeztünk az intellektuális Kánaánba. Magyar földön valószínűleg (bár erről megbízható adataim nincsenek), még soha annyi könyv nem fogyott, mint mostanában.
Olvas az ország, örvendezhetnénk s meg is tesszük, mert mi ez, ha nem fényes bizonyítéka annak, hogy magas kultúrával rendelkező nép vagyunk.
Kaposvár-20131229-00947Belépve egynémely olyan könyvesboltba, ahol nem törődvén a műfajokkal szerző szerint ABC sorrendben, katonás rendben sorjáznak a könyvek A-tól Z-ig, érdekes dolgokat fedezhetünk fel. Nos, egy ilyen boltban az ember azonnal megérzi, hogy bent vagyunk a fősodorban, együtt menetelünk az egyetemes kultúra nagyjaival.
Illusztrációként, íme néhány önkényesen kiragadott részlet a névsorból: Bayer, Becket, Broch, Farkasházy, Faulkner, Flaubert, France.,Hasek, Havel, Havas, Heine, Hemingway, Hrabal, Jáksó, James, Joyce, Kafka, Keats, Kerouac, Kende, Kundera., La Fontaine, Lao Ce, Lawrence, Lem, Livius, London, Lovas. Ízelítőnek ennyi. Szédítő, s minderre egy találkozás döbbentett rá.
A minap egy régi ismerősömmel találkoztam. Ő tudván, az olvasás legkedvesebb elfoglaltságom így üdvözölt: ” Szia! Olvastad a Viktort?” Értetlenségemet látva folytatta: ” A Kende könyvét, a legnagyobb siker, feltétlen el kell olvasnod!” Mondtam éppen Koestlertől olvasom A teremtést, közben mellé jó szokásként desszertnek immár harmadszor Brochtól a Vergilius halálát csipegetem, de ha végzek feltétlen elolvasom. Nézett rám furcsán aztán témát váltott: ” Mit szólsz hozzá, hogy ezek mindent lenyúlnak?” Ki? A Koestler meg a Broch?- kérdeztem vissza, sietve búcsúzott.
Én pedig befordultam az első könyvesboltba és szembesültem saját szégyenemmel. Nem tudtam, fogalmam sem volt róla, hogy Hasek, Havas, Hemingway., hogy Kafka, Kende , Kundera egy polcon található. Olyan ez, mint a hóvakság az ember összekeveri a hóembert a hótorlasszal, s míg bölcsen filozofálgat, elolvas mellette az ország, s betűk hátán besuhan Európába.

Post navigation

Hozzászólások

  1. bensimon ten lacet homme gris moyen

    chuteira puma one 3 lth tt bdp rogers tenist锚nis puma scuderia ferrari f cat ignite masculinomens futzalki turf superfly chuteiras t锚nis indoor futsal 2017 ankle boots baixo botas de futebol chuteirasmochila nike max air tt infantil en rebajas junio

  2. ray ban wings de coleccion en mercado libre m茅xico

    斜芯谢褜褕懈械 褉邪蟹屑械褉褘 37 47泻褍褉褌泻邪 褍褌械锌谢械薪薪邪褟 屑褍卸褋泻邪褟 columbia straight line insulated 褌褢屑薪芯泻械写褘 nike air force 1 duckboot 444745 301 velvet brn写芯褉芯卸薪褘械 懈 褋锌芯褉褌懈胁薪褘械 褋褍屑泻懈 胁褋械谐写邪 胁 薪邪谢懈褔懈懈 褋褍屑泻懈 褉邪蟹薪芯谐芯