A Húsvét-szigetek unatkozó majma

 

A Földet nem elsősorban a széndioxid kibocsátás fenyegeti (ezt most nem fejteném ki hosszabban), sokkal inkább a bébi kibocsájtás.

Ma az modern, fejlett európai ember elvárná más kontinensek kevésbé fejlett országaitól, hogy ne vágják ki az erdeiket, ám arról elfeledkeznek, hogy Európa nagy része valamikor erdővel fedett volt, és az európai civilizációk az erdőkből nyert energiák és alapanyagok révén jutottak el arra a szintre, ahol most vannak.

Az ember energiaigénye az, ami veszélyezteti a Földet és nem maga a széndioxid kibocsájtás, hiszen a fosszilis energiahordozók valamikor a légkörből kivett széndioxidból keletkeztek és csupán tartalmazzák egy régebbi állapot energiatöbbletét, vagy ha úgy tetszik melegét.

Az ember mindig is hajlamos volt arra, hogy akár energianyerés, akár önmaga szórakoztatása érdekében letarolja az erdőket. Erre jó példa a Húsvét-szigetek, ahol pontosan lekövethetjük az emberiségre váró sors kicsinyített modelljét. A legújabb kutatások szerint hasonló modell mentén pusztultak ki a Yucatán félsziget fejlett civilizációi. Mindannyiunkra ez a sors vár, ha nem a lényegre, hanem csupán a következmények egy szeletére koncentrálunk.

Húsvét-szigetek

Gondoljuk csak végig mire is kell az energia és a nyersanyagok egy nem elhanyagolható része!? Szórakozásra, bizony szórakozásra. A szerszámhasználó, a gondolkodó, a játékos ember után immár itt van az unatkozó ember. Persze ez sem ismeretlen, hiszen a rómaiak már pontosan tudták, hogy a népnek a kenyér önmagában kevés, tehát cirkuszról is gondoskodtak, másutt különböző, teljesen felesleges közösségi munkákba hajszolták az embereket.

Ma, ha valakinek van munkája, ezáltal étele, és fedél a feje felett, az még alapjában kevés a boldogsághoz, még akkor is, ha van szerető párja és egészséges gyermekei, az embernek kell, hogy legyen TV-je és lehetőleg minimum 30 csatorna mellé, mert az alatt nagyon hamar körbeér a távirányító.

Aztán, ha lehet, és manapság már általában lehet, akkor legyen internet elérése is, hogy aztán ugyanazokat az agyatlanságokat nézze ott is kicsit más tálalásban, mint a tv-ben, és persze, ha az ember az átlagnál jobban keres, akkor kell legyen okostelefonja is, nehogy lemaradjon egy fontos lájkról vagy az 1001. könnyes vagy okoskodó, esetleg moralizáló levélről. Ma úgy tekintünk a telefonra, mint valami nélkülözhetetlen eszközre, pedig piramisok, katedrálisok, várak, falak épültek fel rejtélyes módon telefon, fax és internet nélkül. Korunkban egy földszintes családi ház sem készülne el soha, az említett eszközök bevetése nélkül.

Az unatkozó ember lelkesen lájkolja a fák, madarak, kutyák, macskák, jegesmedvék, pingvinek, bálnák megmentésére felszólító felhívásokat, de eszébe sem jut elgondolkodni 10 millió kattintás energia és környezeti mérlegén. Míg ez a cikk elkészült, 1,2 kg széndioxid került a levegőbe miattam, aztán, ha csak 100 olvasóval számolok, újabb 300 kg, és ez csak a széndioxid, az egyéb környezeti károkról nem esett szó. Képzeljük el, mennyi környezeti kárt okoz például egy új énekes felfedezése, akire egyébként nem lenne szükség, mert igen jól állunk az ezer főre jutó énekesek mutatójában, szóval hány jegesmaci, pingvin, fóka és ki tudja mi még, fizet az életével azért, hogy legyen egy újabb sztárunk.

Na, ha eddig nem tudták, a fentiekből világosan kitűnik, hogy hazánk egyik legnagyobb környezetszennyezője a MAL Zrt. után Liptai Claudia. Bizony. Hiszen, ha új pasira, kocsira, frizurára, cicire tesz szert, akkor felsírnak a fűrészek, dőlnek a fák, hogy kiszolgálják a nyomdagépeket, és kocsiba vágódnak a fotósok, riporterek, száguldanak az éterben a bitek, mintha Józsinak a Kék Bumerángban, vagy Mari néninek Alsóluca falván nem lenne mindegy, hogy fent nevezettről ki milyen kocsiból kiszállva, milyen melltartót, hogyan csatol le.

Ezt a roppant érdekes, csodákkal teli Földet az unalom fogja elpusztítani, mert az még talán menne, hogy az utolsó éhes szájat is betömjük valami jó falattal, de egy idő után, ha nem lesz tv-je és mobilnetje, akkor nagyon árvának érzi majd magát, hiszen az mégsem járja, ha Spears kisasszony megunva a gyantázást epiláltat, és ő erről csak a burzsuj szomszédjától értesülhet.