Na ja, maja

Nem régen egy reklámra bukkantam, mely maja tanfolyamra hív, valamint egy maja tudáscsomagot árul, plusz természetesen maja esszenciát is kínál. A két magyar hölgy egyike sem Maja, pedig legalább ennyi kapcsolódási pontot elvártam volna. Kedvem lenne csatlakozni, de ennyi pénzt nem ér megtudni a nagy maja titkot, vagyis, hogy az emberáldozat folyamatosan jelen volt a kultúrájukban vagy csak a tudósok fantáziája szaladt el ezzel kapcsolatban. Ja, a kínált cucc nevében a harmónia is szerepel, ami kétségbe vonja az emberáldozatot. Mert egy harmonikus társadalom, nagy életbölcsességek birtokában valószínűtlen, hogy csak életek kioltása árán tudná problémáit kezelni. Vagyis vagy a tudósok tévednek, vagy…

Mindenesetre lehetnek kétségeink, hiszen világvége sem lett, amit – igaz – később szépen kimagyaráztak. Nekem előtte is volt magyarázatom több is: Elfogyott a kövük, azért nem írták tovább a naptárt vagy a vésőjük kopott el, esetleg simán megunták. Mindegy is, akit érdekel, fizessen be rá, végül is mit veszthet? A magyar bíráskodást ismerve, simán felmenthetik akkor is, ha nagyon belemerülne a majálkodásba.

Van egy másik kedvencem, ő is tudja a tutit. Nem, ő nem maja, hanem valamilyen Péter. Nem kicsiben játszik a szentem, akadémiát vezet és leginkább a dimenzióváltást erőlteti. Mondjuk, lehet, igaza van, most olvastam, hogy a legutóbbi elmélet szerint egy négydimenziós csillag felrobbanásából jött létre három dimenziós világunk.

Péter órákig tartó videókon osztja a dimenzióválást. Most éppen ott tart, hogy egy különleges vendéggel örvendezteti meg a dimenziósokat. A nevezetes hölgy, nem akarom megbántani, de nem igazán akadémikus, csupán egy tv-s személyiség, aki mellesleg egy időben szellentést segítő joghurtokat reklámozott. Felébredése pediglen abból áll, hogy ismét bepasizott.

Szóval a vágy, hogy megváltozzunk, örök. Mint ahogy az is, hogy a legtöbben mégsem változunk meg. Ám néhány ezer forintért olyan jó hinni, hogy képesek lehetünk megállítani az esőt, vagy éppen elindítani. Őszintén bevallom, biciklisként magam is vágyom erre a tudásra, de nem gondolnám, hogy ezt Pétertől vagy éppen az álmajáktól kapnám meg. Szerencsémre van választék bőven, nem csak akadémiák, de egyetemek is elérhetők a témában. Ha már megváltozni nem tudunk, legalább a változtatókat váltogathatjuk kedvünk szerint. Ennek megvan a haszna, erről magam is beszámolhatok.

Eső témában, apró lépést tettem, lokálisan már képes vagyok megállítani a rám hulló esőt. A megoldást esernyőnek hívják: Kis lépés az emberiségnek, nagy szárazság nekem, és megsúgok egy titkot, a lúzer majáknak nem volt esernyőjük, se Pirelli naptárjuk. Csoda, hogy időnként a késért nyúltak?