Bevezetés, avagy te is lehetsz guru

 

Megpróbálom jól elkezdeni, nehogy az olvasó azelőtt letegye, hogy megtudná egyáltalán mi vár rá. Tévedések elkerülése végett, előre mondom, ebben a könyvben nem fogsz megtudni titkokat, nem fogsz megtudni semmi olyat, amit már előtte ne tudtál volna.

Akkor minek is kell ezt elolvasni? Nem kell, ám ha valaki, veszi a fáradságot és elindul ezeken a lapokon a végkifejletig, akkor esetleg egy más szemüvegen át láthatja, mindazt, amit már eddig is tudott, még akkor is ha esetleg nem tudta, hogy tudja.

Mi is hát az a guru, ami a címben szerepel? A guru eredetileg szanszkrit tanító volt, de az idők folyamán vallási tanok terjesztőjeként híresült el. Manapság pedig már a fitnesz gurutól a dizájner guruig, nagyon sokféle üzemel belőlük.

Azonban leginkább jelenleg is a vallási, ezoterikus guru az, amelyik uralja a közgondolkodást. Létezik persze ennek a gurunak egy másik, népszerű elnevezése is, a coach (magyarán edző, tréner, tanácsadó), sokan megtévesztően használják ezt a titulust, azonban az általuk folytatott tevékenység, amennyiben az emberek létező, vagy képzelt problémáit próbálja tanácsaival megoldani, inkább egyfajta guruság.

A guru, hívja magát bárhogyan, segít az embereknek, hogy eligazodjanak a világ dolgaiban, a saját dolgaikban, és néha olyan dolgokban is, amelyben talán nem is kellene eligazodniuk. Igen rengeteg dolog van, amiről nem kell tudnunk, főleg úgy, hogy bizonyos dolgokról, amiről meg jó volna, ha tudnánk, nem tudunk. Gurunak lenni tehát, alapvetően jó és hasznos dolog. Néhány, világszinten is népszerű guru könyvébe beleolvasva megtudtam, hogy bármi lehetek, bármit elérhetek, ha akarom, ha eltudom képzelni, és ha kitartok az elképzelésem mellett.

Sokan ismerik a mondást: minden fejben dől el, persze profánra lefordítva azt is mondhatjuk, ha az ember feje tele van, általában akkor dől el. Ez a kettősség is része a könyvnek, melyben a megállapítások, csupán lehetőségek, melyeknek időnként akár az ellenkezője is igaz lehet. Nem sokára megtudjuk, a dolgok valóban az ember fejében dőlnek-e el, vagy esetleg előfordulhat, hogy az igazság súlya alatt maga az ember dől el?

Az igazság keresésének legfontosabb kiindulópontja, hogy leszögezzük, létezik, mert megtalálni csak a létező igazságot lehet, ennek a létezésnek a feltételezése azonban már hit kérdése, mert, ha nem hisszük, hogy az igazság létezik, akkor keresni sem kezdjük.

A keresést első körben a mások által leírt módszerekkel kezdtem, jobb híján nem volt más erre a feladatra kidolgozott megoldásom. Ellazultam hát, szembe néztem, a múltammal, a vágyaimmal, azzal, hogy kivagyok, és mit szeretnék, és tudva immár, hogy a szabályok betartásával bármit elérhetek, arra gondoltam, ha bármi lehetek, miért ne lennék én is guru. Olvastam, hogy a bölcsesség mindannyiunkban ott van, akkor biztos bennem is, már csak engedni kell, hogy szabadon áramoljon.

Áramoltattam, hát és éreztem, hogy ez jó. A nagy áramlatban arra is rájöttem, hogy nekem nem a keleti, hanem inkább az európai bölcsességekből kell merítenem illetve a keleti bölcsességeket is korunk speciális elvárásainak megfelelően kell tolmácsolni, s a kettőt egyesíteni, gyarapítani. Így löktem meg a tan kerekét, éppen csak belekóstolva az elmélyedésbe.

Ilyenkor kell nagyon figyelni, mert a guruló kerék látványa, nem csak a tanítványokat, de magát a gurut is elandalíthatja, ellustíthatja. Ezt kezdő, illetve inkább alternatív antiguruként, nem engedhettem meg magamnak. Ezért mindenképpen szükséges, hogy valamilyen belépő, megkérdőjelezhetetlen megállapítással megalapozzam az elméletem

 Íme hát, az alapvetés:

Mindegy, hogy kitől, mit tanulsz, a lényeg, hogy bárki lehet mestered, ha elhiszed. Azonban azt is tudnod kell, valószínűleg a mestered se tud többet nálad, illetve csak annyival tud többet, hogy meg tudja fogalmazni, el tudja mondani. Természetesen ez egyfajta csapda is, mert sokan vannak, akik mondják az általuk hirdetett okosságokat, ám ezekről néha még ők maguk sincsenek meggyőződve. „A tudó nem beszél, a nem-tudó beszél.” fogalmazza meg a Tao Te King. Ugyanezt a népi bölcsesség úgy mondja: Az se hülye, aki hallgat. Itt akkor be is fejezhetném, de ez a könyv nem az olvasó oktatásásról és nem is valamiféle kinyilatkoztatásról szól, csupán egy leírása a folyamatoknak, melynek a végére akár guruk is lehetünk a szó jó értelmében, már, ha addigra marad még jó értelmezés.

Ilyen egyszerű ez, s a tankereke, immár a kátyúkkal tűzdelt magyar utakon is megállíthatatlanul gurul.

A fenti megjegyzés, melyhez hasonló, még több is lesz a könyvben, csupán egyfajta kizökkentés, arra szolgál, hogy sem én sem az olvasó ne élje bele túlzottan magát a szövegbe és a szöveg okozta hangulatba, mert a kívülállás legalább olyan fontos része a folyamatnak, mint az elmélyedés. Ez a végére remélem világossá válik.

Itt ezeken a lapokon próbáltam egyfajta emelkedő sorrendbe rakni eredményeket. Azonban itt, most, azt is kimondom már az elején, hogy ez nem egy oktató könyv, ez nem tanít meg arra miként legyél guru, már csak azért sem, mert, már most is az vagy, csak esetleg még nem ismerted fel. A könyvem csupán ebben a felismerésben próbál segíteni.

Megrendelés>>

Post navigation